ΩΡΑ ΓΙΑ ΥΠΝΟ!
Ο σωστός ύπνος αποτελεί κλειδί για τη σωματική, ψυχική, κοινωνική και πνευματική μας ευεξία, ενώ μας προστατεύει και από ορισμένα νοσήματα. Έτσι, η επιλογή του κατάλληλου στρώματος ύπνου είναι μια από τις βασικές παραμέτρους, στην οποία πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος, για να έχουμε έναν καλό ύπνο.
Ο νυχτερινός ύπνος δεν πρέπει ποτέ να είναι λιγότερος από 6 ώρες, ενώ σύμφωνα με έρευνες, η λεγόμενη “σιέστα” (ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος) κατά τη διάρκεια της ημέρας, συσχετίζεται επίσης με καλύτερα επίπεδα υγείας.
Τέλος, επειδή ο ύπνος εξαρτάται από πολλούς εγγενείς ή εξωτερικούς παράγοντες – διάθεση, κούραση, καιρικές συνθήκες, διατροφή κ.ά., εξίσου πολλές δύνανται να είναι οι συμβουλές και οι υποδείξεις ενός σωστού και υγιεινού ύπνου.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΠΝΟΥ
Η καθημερινότητά μας είναι ιδιαίτερα σκληρή και κουραστική. Γι’ αυτό και μόνο ο σωστός ύπνος μπορεί να μας βοηθήσει να ξεκουραστούμε, να χαλαρώσουμε πραγματικά και να μας δώσει ενέργεια για την επόμενη μέρα.
Για έναν καλό ύπνο χρειάζεται να πληρούνται πολλές προϋποθέσεις, οι πιο βασικές εκ των οποίων είναι: ένας ευχάριστος και ήρεμος χώρος, το σωστό στρώμα ύπνου, αλλά και η κατάλληλη προετοιμασία του σώματος και του πνεύματος.
Διαβάστε και ακολουθήστε τις ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές ύπνου που συγκεντρώσαμε και σας παραθέτουμε. Προσπαθήστε να τις υιοθετήσετε και θα βιώσετε άμεσα τις ευεργετικές τους επιδράσεις.
Δημιουργείστε το κατάλληλο περιβάλλον στην κρεβατοκάμαρά σας.
1. Βρείτε το στρώμα που σας ταιριάζει . Χρησιμοποιείστε χρώματα και υφάσματα που σας ηρεμούν και μετατρέπουν την κρεβατοκάμαρά σας σε έναν ευχάριστο χώρο ηρεμίας και χαλάρωσης.
2. Εξασφαλίστε τη σωστή θερμοκρασία και χαμηλό φωτισμό.
3. Μη μετατρέπετε την κρεβατοκάμαρά σας σε δεύτερο καθιστικό, με τηλεόραση, τηλέφωνο κ.λπ..
Αποφεύγετε τις διεγερτικές ουσίες
1. Μην καπνίζετε πριν κοιμηθείτε. Η νικοτίνη είναι διεγερτική, αυξάνει τους ρυθμούς της καρδιάς και ανεβάζει την πίεση.
2. Μην υπερβάλλετε με το αλκοόλ. Την επόμενη μέρα δε θα νιώθετε ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι, καθώς το αλκοόλ διαταράσσει τις φάσεις τού ύπνου.
3. Προσοχή στη συχνότητα λήψης υπνωτικών χαπιών, εφόσον αυτά κρίνονται απαραίτητα.
Βοηθήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσει
1. Αφήστε τα προβλήματα στην… άκρη. Θυμηθείτε ότι έχετε αφιερώσει αρκετό χρόνο γι’ αυτά και τώρα είναι ώρα να ησυχάσετε και να κοιμηθείτε.
2. Ηρεμήστε πνευματικά μισή ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι. Αυτό θα φέρει το μυαλό και το σώμα σας σε κατάσταση αρμονίας.
3. Δοκιμάστε να κάνετε ασκήσεις που θα σας ξεμουδιάσουν και θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.
4. Βυθιστείτε σ’ ένα ζεστό μπάνιο, αρωματισμένο με αιθέρια έλαια.
5. Απολαύστε ένα ζεστό φλιτζάνι γάλα με μέλι, γιατί το γάλα περιέχει αμινοξύ που βοηθάει στον ύπνο.
Κάντε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας
1. Ασκείτε το σώμα σας καθημερινά για καλή φυσική κατάσταση του σώματος και του νου. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται καλλιεργούν μία πιο θετική διάθεση στον τρόπο ζωής σας.
2. Αποφεύγετε ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές και η σοκολάτα. Προτιμήστε τσάι χωρίς τανίνη και ροφήματα με βότανα που διευκολύνουν την πέψη και χαρίζουν υγεία.
3. Μην αγνοείτε την κούραση. Πηγαίνετε για ύπνο όταν το σώμα σάς προειδοποιεί ότι έφτασε η ώρα.
4. Υιοθετείστε σταθερές ώρες ύπνου. Η συνήθεια αυτή θα ρυθμίσει το βιολογικό σας ρολόι και θα διευκολύνει τον ύπνο.
5. Αν στριφογυρίζετε στο κρεβάτι χωρίς αποτέλεσμα, ένα βιβλίο ίσως αποδειχθεί καλός σύμμαχος.
6. Αν παρόλα αυτά, η αϋπνία συνεχίζει να σας χτυπά την πόρτα, ζητήστε τη βοήθεια ενός γιατρού.